Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2018 08:44 - ДА ИГРАЕШ НА ВЪРЗАНО -ПРОДЪЛЖЕНИЕ
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 997 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Продължаваме напред, но първо да се върнем назад. Прочетох нещо много важно за Пловдив – автор е Любослава Русева.

„ През август 1892 г. в Пловдив било организирано първото Българско земеделческо-промишлено изложение (предшественик на Пловдивския мострен панаир) и той бил назначен за негов директор. В подготовката му проявил завидни организаторски способности: построен бил специален водопровод, който да осигури достатъчно вода за чешмите, водоскоците и за едно езеро с площ от 6000 кв. м., по което посетителите да се разхождат с параход; изградена била и електрическа инсталация; по време на събитието бил извършен първият полет с балон. Но най-запомнящото се събитие се оказало друго – организирането на първата държавна лотария. Билетите били изработени във Виена, а върху тях стояли подписите на директора на Изложението и на Григор Начович, финансов министър. Цената на билета била един лев, но печалбите – огромни: голямата възлизала на 20 000 лева, имало още 5 печалби по 1000 лева, 100 по 50 лева и 1000 по 10 лева. И народът грабел, та пушек се вдигал!

Този човек се казвал Михалаки Георгиев. Точно така, общественикът, дипломатът, финансисът, агрономът, който имал значителен принос в икономическия подем на вече свободна България. „

Ето, и тук сме първи.

Сега прескачаме стотина години напред.

Дойде демокрацията и нещата започнаха бързо да се променят.

Играчите от тайните места по Сахата вече имаха шанс да си пробват късмета в какви ли не хазартни игри. Свободно.

На тяхно място се настаниха наркоманите.

Кино Балкан стана бинго. Там се изпариха част от спестяванията на социалистическите труженици, както и много имоти на първите реститути.

След реституцията пловдивчанка, известна като Графинята, си връща две къщи и ги проиграва .

Пловдив остана в българската история и с още нещо – с „пловдивските игри” от началото на 90-те години. Софиянци пътуваха специално дотук, за да се доберат до заветните талончета, които ще им осигурят уж сигурна печалба.

Защо се появиха първо в Пловдив? Дали защото тук живеят най-предприемчивите хора? Или защото тук се преплетоха най-гъвкаво хазарт, полиция, съдебна система...

А какво стана с първите милионери – това е отделна тема. Едни инвестираха смислено, други обаче разпиляха бързо спечеленото.

Животът не им даде втори шанс.

Предприемчиви бизнесмени тръгнаха из Европа да търсят и пренасят втора ръка покеравтомати.

Тяхната реставрация и поддръжка даде хляб на доста хора. За разните контролни органи също оставаше по нещо от този хляб.

В началото на 90-те години едно пловдивчанче без никакво образование и с начален опит в дърводелството си седяло в някакво кафене – гладно и без планове в живота. Случайно при него седнал едни сърбин и го попитал дали познава някакъв дърводелец. Дърводелецът трябвало да прави кутии за покеравтомати, а сърбинът щял да внася електрониката.

-      И в този момент усетих как ми каца птичето на рамото – след години ми разказваше момчето.

Бизнесът тръгва експлозивно, работи се денонощно, за да се изпълнят заявките. Продукцията се продава или се дава под наем.

Парите стават толкова много, че гладното довчера момче не знае какво да ги прави. И започва да ги дава на лихва на разните  заложни къщи, които пък ги даваха после на други хора с двойна по-висока лихва.

В един момент обаче момчето се полакомило за голямата лихва и отворило своя заложна къща.

-      Един ден трябваше да прибера една къща. Собственикът я беше заложил при такава лихва, каквато с никакъв бизнес не може да се върне. Пред къщата човекът беше струпал покъщнината си, върху нея беше седнало семейството му с децата и плачеха. И усетих как сърцето ми ще се пръсне. Разбрах,че този бизнес не е за мен и се отказах...

Историята е истинска и доказва, че има по-мръсен бизнес от хазарта.

В един момент и аз участвах в един проект с покеравтомати, купихме машинки, инвестицията се върне за по-малко от 10 дни.

На 30-ия ден обаче излезе поправка в закона, според която не може да има игрални зали на по-малко от 300 метра от болници и училища. Продадохме машинките на безценица и излязохме от този бизнес.

На наше място обаче отвори нова още по-голяма игрална зала. Оказа се, че има разни чалъми да се премери така нареченото „отстояние”. Плащаш на когото трябва и стоте метра стават 400.

По това време имах някакви наблюдения върху Държавната лотария – тогава все още монополист. И разбрах, че това е единствената лотария в света, която е на загуба. Направо се ограбваше. Например – възлага се на частна фирма да закупи наградите. Превеждат се парите, подписва се протокол за „отговорно пазене” на стоката, след което изпълнителят на поръчката се изпарява. По-голяма част от парите, естествено, отиват в режисьорите на далаверата.

Някой да е чул за тази история? Да сте чули кой прибра парите? Остана си една от тайните на 90-те.

Държавният хазарт постепенно загиваше, но оттам излязоха медийни босове – включително едно дете-чудо.

Но да се върнем под тепетата.

Масовото предлагане на хазартни услуги роди едно ново поколение зависими хора. По-умните от тях се усетиха, че това е болест, опитваха се да се лекуват, но се оказа, че тя е по-безмилостна от наркоманията.

Жертви станаха и бабите, които вярват в чудодейните билетчета и буквално късат от залъка си, следвайки закъснелите си мечти...

Пловдив – ако не сте забелязали, постепенно се превърна в истински Лас Вегас.

На мястото на киносалони, магазини и ресторанти се отвориха игрални зали. И там се въртят пари, но няма принадена стойност. Едни хора прибират парите на наивниците, после преразпределят част от тях с едни други хора...И на никого не му пука.

Тръгнете от Гарата надолу по „Христо Ботев” – до ВСИ-то, и бройте колко игрални зали, тотопунктове  и пунктове за продажби на талончета ще видите. Ако са по-малко от 10 – залагам 5 лева.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226635
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031