Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2014 16:41 - Великден 2014. Светли празници!
Автор: vanik9 Категория: Регионални   
Прочетен: 2267 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.04.2014 16:45


 Христос възкръсна от мъртвите и нека светлината на неговото воскресение озари живота ни и изпълни сърцата ни с доброта и любов.

Православният свят отбелязва най-големия християнски празник - Възкресение Христово.Възкресение Христово е най-голямото тайнство на християнската религия.

image

Според Евангелията, седмица преди да бъде разпнат, Исус влиза в Йерусалим като Месията, изпратен от Бог, за да спаси човечеството. От тогава този ден се празнува като Цветница.
Юдейските свещеници се противопоставят на „самопровъзгласилия се“ Божи син и го обявяват за престъпник.
Няколко дни след влизането на Исус в Йерусалим, един от неговите апостоли- Юда Искариотски, го предава на римските власти срещу 30 сребърника.
Исус е осъден на смърт. Според тогавашните порядки, той е изминал пътя до връх Голгота, носейки кръста, на който е щял да бъде разпънат.
Тълпата, посрещнала го на Цветница с викове „Осанна“ (Слава), сега се обърнала се срещу него и крещяла „Разпни го“.
Враговете на Исус слагат на главата му трънен венец, за да се подиграят с твърденията му, че той е цар на небесните владения.
В петък Христос умира в мъки на кръста и е погребан в пещера до Голгота. Римските власти затварят пещерата с огромна скала, за да попречат на христовите последователи да отнесат тялото и да го погребат според техните разбирания.
image
В неделя след Разпети петък, Дева Мария и Мария Магдалена отиват при пещерата, за да оставят цветя на гроба на Христос.
Те обаче намират пещерата празна и божи вестител им се явява, за да им съобщи, че Христос е възкръснал- неоспоримото доказателство, че той е Божият син.
image
Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

На този ден малки и големи се чукат за здраве с боядисани в червено яйца- символ на пролятата христова кръв. Чието яйце се окаже най-здраво, той ще бъде най-здрав през цялата година.
Обредните хлябове за празника се месят на Велики Четвъртък и се украсяват с различни шарки от тесто.
През празничните дни на Великден се посещават кумовете и родителите, като се носят яйца и козунаци, за да им се засвидетелства почитание и обич.

Ръководството на фен клуб "Гунди" и лично неговият председател Васил Николов, пожелават светли Великденски празници на всички членове на клуба! Нека Бог да ви пази!
 






Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vanik9
Категория: Регионални
Прочетен: 550615
Постинги: 150
Коментари: 19
Гласове: 124
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031